Grön bakgrund

Leva miljövänligt

Många vill leva miljövänligt. Därför har vi samlat tips på hur du kan leva ett mer hållbart och miljösmart liv!

Leva hållbart

Under en stor del av vardagen går det att försöka leva miljövänligt. I fem kategorier nedan har vi samlat olika förslag på hur du kan leva mer hållbart.

1.    Minska energiåtgången

Många apparater står och drar el i smyg, även om de är i standby-läge. En grenkontakt med strömbrytare gör det lätt att helt stänga av flera apparater samtidigt.

Nya produkter drar oftast mindre ström än äldre. Genom att byta ut en gammal frysbox kan du spara energi. För att leva miljövänligt bör du om möjligt välja en elleverantör märkt med Bra Miljöval. Det är den enda märkningen som uppfyller de hårda miljökraven hos Naturskyddsföreningen.

2.    I tvättstugan

För att leva mer miljövänligt finns det mycket du kan göra i tvättstugan. Bland annat kan du välja ett miljömärkt tvättmedel och du kan också tvätta på en lägre temperatur. Moderna tvättmedel är miljösmarta och klarar av att göra tvätten ren även i kallare vatten. Fyll alltid maskinen och var noggrann med doseringen. För mycket tvättmedel gör inte tvätten renare.

Vid köp av ny tvättmaskin, välj en energieffektiv eko-modell. En sådan tvättmaskin är dyrare men gör av med mycket mindre el än standardmaskinen.

Avloppet - Färg, lösningsmedel och kemikalier ska aldrig hällas ut i handfatet eller toaletten eftersom de inte stoppas av reningsverkets filter utan åker rätt ut i naturen. Lämna istället ditt avfall på närmsta miljöstation.

3.    I trädgården

Ibland kan man själv inte bestämma om man ska leva miljövänligt eller ej. Det kan vara så att kommunen där du bor inte har någon kompostinsamling. Om du har en egen trädgård kan du i så fall skaffa dig en egen kompost. En fördel med det är att du också får ny trädgårds- eller blomjord.

4.    Transport

Försök storhandla och skippa onödiga bilturer till affären. Om du måste handla med bil, försök att planera inköpen när du ändå är ute och åker. I din strävan att leva miljövänligt är det en bra start om du lyckas minska på antalet korta bilresor.

Det är både miljösmart och bra för kroppen om du kan cykla till jobbet istället för att ta bilen. Om det är för långt eller jobbigt kanske en el-cykel kan vara något för dig?  

Har du barn du skjutsar till träningen? Om du och de andra föräldrarna kan planera samåkning spar ni både tid och lyckas leva mer hållbart.

5.    Generella tips

Till sist några generella tips för dig som har som mål att leva miljövänligt: Återanvänd och återvinn så mycket du kan. Handla begagnade prylar istället för nya om det går. Istället för att köpa saker, köp tjänster som städning, matkasse o.s.v. Att köpa nya produkter för ofta är inte att leva miljövänligt. Tänk därför på att välja den mest miljövänliga modellen när du väl köper något nytt.

Vi önskar dig lycka till i din strävan att leva miljövänligt!