Grön bakgrund

Tips för storstädning

Är det dags för en riktig storstädning? Här följer några praktiska tips för miljövänlig städning!

Storstädning

Efter en storstädning känns hemmet fräschare och är lättare att hålla rent framöver.

I ett flerfamiljshushåll tar en storstädning lång tid och är inget jobb för en person. Ett tips är att i förväg bestämma en dag då hela familjen kan hjälpa till. Med en lista på saker som ska göras är det lätt att fördela uppgifterna för storstädningen. När hela familjen är med motiverar ni också varandra och det går fortare eftersom ni kan hjälpa varandra.

Miljövänlig städning

Här är en praktisk att-göra-lista att använda när det är dags för storstädning:

 1. Lägg allt på sin rätta plats. Tidningar i tidningsstället, tvätt i tvättkorgen och kaffekoppar i diskmaskinen. Nu kommer du också märka om du behöver rensa.

  Är garderoben full? Har du tidningar du läst färdigt och saker du inte använder som bara tar plats? Vad kan du behålla och vad kan du göra dig av med? Gör en snabbgenomgång och återvinn eller kasta det du inte längre behöver. Att göra en ordentlig rensning där du går igenom allt du äger tar förstås tid och är ett eget kapitel som går utanför den egentliga storstädningen.

 2. Efter att du plockat undan saker är det dags torka och damma. Börja med att göra rent högt upp i rummet och fortsätt nedåt. Damma väggar och torka av listerna runt fönster, dörrar och golv.

 3. Torka av tak- och fönsterlamporna.

 4. Töm bokhyllor samt andra hyllor och damma sakerna och torka hyllorna. Torka av plana ytor som skriv- och vardagsrumsbord.

 5. Torka av elementen. Tvätta gardinerna alternativt skaka ur och vädra dem.

 6. Gör rent möblerna så gott det går med dammsugare och trasa. Ställ ut och vädra om du kan.

 7. Tvätta kuddar och täcken. Vädra madrassen under städningen och vänd på den när du lägger tillbaka den. Dammsug sängen.

 8. Torka ur garderoberna och passa på att vädra kläderna under tiden.

 9. I badrummet ska handfat, badkar och dusch, samt toalettstol och sits torkas av. Använd Seventh Generation för att göra rent på ett effektivt och miljövänligt sätt i toalettstolen. Om toaletten luktar illa kan du behöva en toaborste med en liten arm som går uppåt så du kommer åt i området där vattnet spolas ner från.

 10. Lyft upp golvbrunnen och ta bort klägg och hår. Ett tips är att använda diskhandskar.

 11. Torka av ytorna i köket: Bänkar, skåpluckor (glöm inte ovanpå skåpen), kranen och diskhon. Gör också rent i skåpet där du slänger köksavfall.

 12. Gör rent bakom spisen och fläkten.

 13. Avsluta storstädningen med att dammsuga och torka golven i hemmet.

När storstädningen är färdig är ni i familjen värda en god fika tillsammans!

Regelbunden rengöring

Vissa moment kan du göra efter ett eget schema för att det inte ska bli för mycket att städa vid en storstädning. Ett förslag är att göra något av dessa saker i den vanliga städningen veckan före storstädningen.

 • Göra rent bakom kyl och frys samt ventiler i kök och badrum.

 • Tvätta fönstren.

 • Göra rent i ugnen.