Dela

AddThis is disabled because of cookie consent

Tvätta miljövänligt

Vi har samlat några praktiska råd för dig som vill tvätta miljövänligt

Dela

AddThis is disabled because of cookie consent

Nov 29, 2019

Seventh Generation logo

Hur ska jag göra för att tvätta miljövänligt?

För att tvätta miljövänligt kan du behöva anstränga dig lite mer när du tvättar, men vinsten för dig är mindre elförbrukning och slitage på kläderna. Och förstås den positiva vetskapen om att du minskar belastningen på miljön!

Tvättråd för att tvätta miljövänligt:

Tvätta i kallt vatten, moderna tvättmedel gör idag rent även i lägre temperaturer. Beroende på smutsighetsgrad kan du tvätta kläder i 30 – 40°C och handdukar, lakan, underkläder och strumpor i 60°C. Lägre temperaturer sliter också mindre på kläderna.

Innan du slänger kläder i tvättkorgen, fundera om plagget verkligen är smutsigt eller om du tvättar det av gammal vana. Vissa plagg, som jeans och tröjor, behöver inte tvättas lika ofta som t.ex. t-shirts och skjortor. Att tvätta sliter på kläderna och ibland kan det räcka med att vädra istället för att tvätta.

Om du fyller maskinen när du tvättar sparar du energi och vatten. Använder du ett skonsamt tvättmedel som Seventh Generations får du en produkt baserad på växter och inte på petroleum som många konventionella tvättmedel är.

Det går att använda blekmedel och samtidigt tvätta miljövänligt, se bara till att välja ett miljömärkt blekmedel utan klor.

Dosera rätt mängd tvättmedel. Doseringen bestäms av mängden tvätt, klädernas smutsighet och vattnets hårdhet. Ta dig tiden och läs instruktionerna för att dosera rätt mängd tvättmedel. Tvätten blir inte renare med för mycket tvättmedel och dessutom måste du köpa nytt oftare.

Torkning av kläder

En stor del av att tvätta miljövänligt är att torka kläderna på ett miljövänligt sätt. Torka gärna kläderna på lina om du har möjlighet för det. På så sätt sparar du energi och sliter mycket mindre på plaggen. Torkar du i en tumlare bör du se till att hålla ventilation och filter rena. Med fulla filter måste din maskin arbeta hårdare och under längre tid.

Tvätta och torka liknande plagg samtidigt så inte plagg med längre torktid (som handdukar och jeans) förlänger torktiden för snabbtorkande plagg (som t-shirts i syntetiska material). Tar du ut kläderna när de är lite fuktiga blir de också mindre skrynkliga och du sparar energi.

Finns det miljövänlig tvätt?

Ull är ett fantastiskt material som i stor utsträckning renar sig själv. Allt du behöver göra är att vädra plagget utomhus – vilket är ett skolboksexempel på miljövänlig tvätt! Trots sina goda egenskaper kan ett ullplagg ändå behöva tvättas och det ska då tvättas med ulltvättmedel för hand eller i ett ullprogram i tvättmaskinen.

Val av maskin

Val av maskin spelar in när du ska tvätta miljövänligt. En toppmatad maskin gör åt med mycket mera vatten och energi än en frontmatad. Dessutom gör en frontmatad maskin textilierna torrare vid centrifugeringen och är generellt sett mindre slitsam för kläderna än en toppmatad.

Seventh Generation logo

Seventh Generation

Berätta historier med målet att bygga en konsumentrevolution som vårdar hälsan i de kommande sju generationerna.

Läs berättelse
0 product(s)

Relaterade berättelser

Tvättråd

Tvättråd från Seventh Generation. Många spännande tvättråd och husmorsknep för hur du bäst behandlar olika typer av fläckar. Läs våra tvättips här>>

 

Read more »

Tips för storstädning

Dags för en storstädning? Få tips och en lista över saker att göra. Använd Seventh Generation för en miljövänlig städning. Läs mer om storstädning här>>

 

Read more »

Städtips och miljövänlig rengöring

Städtips från Seventh Generation. Få praktiska städråd som underlättar städningen. Städa smart och miljövänligt med Seventh Generation. Läs våra städtips>>

 

Read more »