Grön bakgrund

Tvätta vinterjacka

Att tvätta vinterjackan är inte så svårt. Vi har samlat några tvättråd och husmorsknep

Tvätta vinterjacka

Kallt väder betyder mer kläder och därmed en snabbt uppfylld tvättkorg. Om du vet hur du bäst ska tvätta vinterjackan och andra vinterkläder kommer de hålla längre. Här kan du läsa om hur du ska tvätta din dunjacka och Gore-tex jacka samt några generella tips vid tvätt av vinterkläder.

Tvätta dunjacka

Att tvätta en dunjacka är enkelt. Men före du kör jackan i tvätten, fundera på om det kan räcka med att vädra den eftersom dunet har naturliga isolerande och vattenavvisande egenskaper som gradvis försvinner när dunjackan tvättas. Har du bestämt dig för att dunjackan ska tvättas? Här följer i så fall några tvättråd som gör att jackan blir ren och fortsatt fluffig efter tvätten:

 • Följ alltid instruktionerna på dunjackans etikett.

 • Tvätta dunjackan utan sköljmedel eftersom det skadar dunets egenskaper.

 • Använd duntvättmedel eller en tredjedel av den rekommenderade mängden

   

 • Dra igen blixtlås och stäng för säkerhets skull också kardborrebanden innan du tvättar dunjackan.

 • Vänd dunjackan ut och in före tvätt.

 • För att vara säker på att inget tvättmedel blir kvar i jackan kan du köra en extra sköljning.

 • Dunjackan ska fortsatt vara ut och in när du torktumlar den. Låt tre tennisbollar följa med i torktumlaren och kör tills jackan blir helt torr. Blir jackan inte helt torr kan dunet klumpa sig.

Slå försiktigt på den torra dunjackans ut- och insida för att separera dunet.

Tvätta vinterjacka i Gore-tex material

Tvätta vinterjackan i Gore-tex material med en liten mängd flytande tvättmedel och undvik i möjligaste mån centrifugering. Efteråt bör Gore-tex jackan torktumlas eller köras i torkskåp eftersom värmen gör att materialets skyddande funktioner återaktiveras. Läs mer tvättråd på Gore-tex hemsida.

Tvätta vinterjacka med impregnering

En impregnerad vinterjacka bör återimpregneras efter ett par tvättar. Du kan själv göra det under tvättningen med särskilda tvättmedel, eller använda en impregneringsspray efteråt.

Hur du får bort fläckar och andra generella tvättråd

 • Det är frestande att vänta till slutet av säsongen innan man tvättar sin vinterjacka, problemet är bara att fläckar då kan hinna sätta sig och bli svårare att få bort. Försök istället ta bort fläcken direkt med diskmedel och kallt vatten. Om det är en svår fläck, använd fläckborttagare och tvätta sen vinterjackan. Läs mer om fläckborttagning.

 • Det är onödigt att tvätta vinterjackan eller täckbyxorna i maskin om de fått saltfläckar. Dutta istället saltfläckarna med en trasa doppad i en blandning av ättika och vatten.

 • Smuts syns inte alltid, men påverkar ändå material som andas. Börjar din jacka suga åt sig vatten och andas sämre än när den var ny är det hög tid att tvätta vinterjackan och torktumla den. Generellt för alla material som andas gäller att de ska tvättas utan sköljmedel och torktumlas efteråt.

Lycka till med att tvätta din vinterjacka och andra vinterkläder!