Grön bakgrund

Tvättråd mot fläckar

Seventh Generations tvättråd mot olika typer av fläckar.

Ett miljövänligt tvättmedel

På Seventh Generation har vi arbetat hårt för att utveckla ett miljövänligt tvättmedel som är minst lika bra som de konventionella tvättmedlen. Receptet i vårt flytande tvättmedel är testat på och klarar av 60 olika typer av riktiga fläckar. Tvättmedlet är tillverkat av förnyelsebara, växtbaserade ingredienser istället för petroleumbaserade sådana och gör på så sätt ett mindre avtryck på vår planet. Seventh Generations miljövänliga tvättmedel är märkt med EU-Blomman.

Fläckar på kläder är en del av livet. Ibland räcker det inte med att bara tvätta plagget som vanligt utan du måste också förbehandla fläckarna.

Nedan följer tvättråd mot många olika typer av fläckar.

Generella tvättråd

Först några generella tvättråd du kan tillämpa på praktiskt taget alla fläckar.

 • Vänta inte: Att snabbt agera före fläcken sätter sig är alltid bra.

 • Är du osäker, blöt plagget: Om du inte kan förbehandla med en fläckborttagare är det bra att så fort som möjligt blöta plagget i kallt vatten.

 • Lufttorka: Se till att lufttorka kläder när du försöker ta bort fläckar. Ett vått plagg kan se rent ut men visa sig vara fläckigt när det är torrt. Värme fäster fläcken mer i tyget, så undvik torktumlare, höga tvättemperaturer och strykning innan du vet att fläcken är borta.

Tvättråd mot fläckar på sommaren

Sommarens aktiviteter kan göra den till den fläckigaste av årstider.

 • Gräs, lera och svett: Förbehandla tuffa fläckar med en fläckborttagare innan du tvättar plagget i kallt vatten med ett. Hängtorka sedan plagget.

 • Blodfläckar: Blodfläckar på kläder från t.ex. skrubbsår på knän är inte helt ovanligt på sommaren. Gör en blandning med en del 20 procentig väteperoxid och sex delar vatten som du sedan stryker direkt på blodfläckarna på tyget. Dutta efteråt med en ren trasa.

 • Stinkande fläckar: Kläder med illaluktande fläckar tas bort med en blandning av ättika och vatten.

Tvättråd mot fläckar på vintern

Vintern innebär många plagg och därför mycket tvätt. Här är några tvättips som underlättar vintertid.

 • Fläckar från smutsig snö och slask: Fläckar är svårare att få bort när de väl satt sig, så förbehandla med en fläckborttagare och tvätta i kallt vatten så snart som möjligt.

 • Saltfläckar: Ringar av salt tas lättast bort om du duttar dem med en trasa doppad i en blandning av ättika och vatten.

Tips: 

När saltet är borta, fyll skorna med bollar av tidningspapper för att absorbera fukt och odörer. När skorna är torra, strö över bikarbonat som tar bort ytterligare dålig lukt samt fräschar upp dina skor.

Tvättråd mot matfläckar

 • Fläckar från fet eller syrahaltig mat: (olja, tomatsås, choklad): Badda fläckarna med. Är fläckarna tuffare kan du först behandla dem med bikarbonat eftersom det absorberar fett.

 • Frukt, grönsaker, juice, kaffe: Blöt dessa fläckar i en vatten- och ättikablandning före tvätt.

 • Rött vin: Skölj rödvinsfläckar i kallt vatten direkt om det är möjligt. Om fläcken inte ger med sig, blöt ner den ordentligt i en blandning av en del och tre delar väteperoxid och gnugga med en vit, ren trasa.

Tips:

 För rödvinsfläckar som ger extra mycket motstånd, sträck tyget över en skål och täck fläcken med salt och häll långsamt kokande vatten över.